A poliszacharidok (Vitanax PX-4) szerepe a káros mellékhatások csökkentésében I.

Ízületi sugárkezelés

Története[ szerkesztés ] A sugárkezelés több mint éves múltra tekint vissza.

Gyorslinkek

Az as századforduló idején vált nyilvánvalóvá, hogy az akkor néhány éve felfedezett röntgensugárzás és a radioaktív bomlás során felszabaduló sugárzásoknak jelentős élettani hatása van. Fény derült ezen hatások ízületi sugárkezelés jellegére, valamint térdödéma kezelése rosszindulatú betegségek kezelésében nyíló lehetőségeire is.

ízületi sugárkezelés

Formái[ szerkesztés ] Külső sugárforrásból történő kezelés vagy teleterápia esetén a sugárforrás a beteg testén kívül helyezkedik el. Az első ilyen próbálkozásoknál a sugárforrás rádium volt, később elterjedtek a mesterséges radioizotópok Cs60Co.

Sugárforrásként alkalmaztak — és ritkábban ma is alkalmaznak — hagyományos röntgencsövet, viszont egyre inkább ízületi sugárkezelés a sugárzó izotópok helyét a lineáris vagy ritkábban cirkuláris gyorsítók.

Belső sugárkezelés vagy brachytherápia itt a magyaros átírás még nem terjedt el : a sugárforrást testüregben vagy ritkábban a szövetek közé szúrt tűben helyezik el. Gyakori a méhnyakrák belső sugárkezelése, de alkalmazzák nyelőcsőorrgaratilletve más tumorok esetében is.

Tartalomjegyzék

Sugárforrásként 60Coirídiumrégebben rádium szolgált. Radioizotóp kezelés esetén a beteg testébe ízületi sugárkezelés izotópot juttatnak leggyakrabban injekció formájában.

ízületi sugárkezelés

Gyakori példája a jódot halmozó pajzsmirigyrákok jód es izotóppal történő kezelése. Dozírozás[ szerkesztés ] A besugárzást szinte mindig frakcionáltan több, egymást követő kisebb adagban végzik.

ízületi sugárkezelés

A külső sugárkezelés esetén jellemző a napi 2 Gyheti öt napon át. Az összdózist a kezelés jellege terápiás, kiegészítőés a daganat elhelyezkedése, valamint szövettani típusa határozza meg.

ízületi sugárkezelés

Néhány tipikus összdózis: fej-nyaki hám eredetű daganatoknál Gy terápiás céllal a primer daganatra, az elvezető nyirokterületekre 60 Gy66 Gy műtét után kiegészítő céllal.

Lymphomák esetében Gy. Belső sugárkezelés esetében elterjedt a alkalommal, hetente egy vagy két ízületi sugárkezelés ismételt kezelés.

Cím: Szeged, Izabella u. Adattovábbítás harmadik fél részére Az Adatkezelő csak kivételes esetben adhatja át az Ön személyes adatait más részére, ha az adatok továbbítása az Adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges. Adatbiztonsági intézkedések Az Adatkezelő a kockázat mértékének megfelelő technikai és szervezési intézkedések alkalmazásával biztosítja az Ön személyes adatainak biztonságát, az adatok jogosulatlan vagy jogellenes kezelésével, véletlen elvesztésével, megsemmisítésével vagy károsodásával szembeni védelmet. Az adatkezeléssel kapcsolatos jogai 9. Ha ilyen adatkezelés folyamatban van, Ön jogosult arra, hogy az Adatkezelőtől információt kérjen, milyen személyes adatait, milyen jogalapon, milyen célból, milyen forrásból és mennyi ideig kezeli, illetve hogy kinek, ízületi sugárkezelés, milyen jogszabály alapján, mely személyes adataihoz biztosított hozzáférést vagy kinek továbbította a személyes adatait, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket.

Hatásmechanizmusa[ szerkesztés ] Az ionizáló sugárzás alapvetően bionegatív, az élő sejteket károsító hatású. Az orvosi kezelés is a sejtkárosító hatásra épít: daganat esetében a cél a daganatos sejtek elpusztítása.

A sugárterápia mellékhatásai

Ionizáló sugárként alkalmazható a nagyobb áthatolóképességű gamma- közös előkészületek áttekintése röntgensugárzás. Mindkét esetben elektromágneses sugárzásrólvagyis fotonokról van ízületi sugárkezelés, az elnevezés részint a foton energiáján múlik, illetve attól függ, hogy milyen folyamat során keletkezett a foton. Ma még kevéssé elterjedt a proton - neutron - pi-mezon -kezelés.

ízületi sugárkezelés

A neutronok közvetlenül nem okoznak ionizációt, tehát a neutronsugárzás nem ionizáló sugárzás, de könnyű atommagokkal — a szervezetben tipikusan hidrogénnel — való reakciója révén váltja ki hatását. Az alfa- és béta -sugárzás áthatolóképessége igen csekély, a szervezetbe kerülve azonban hasonló kémiai, és így biológiai hatást fejtenek ki, mint a gamma-sugarak.

Jellemző a béta-sugárzó izotópokkal történő radioizotóp kezelés.

7 érv a Chlorella fogyasztás mellett

E hatás elsősorban a DNS károsításán alapul. A DNS-molekulák lánca, az azt összetartó kémiai kötések közvetlenül a sugárzás hatására, vagy közvetett módon, a sugárzástól képződő szabad gyökök elsősorban hidroxilgyökök hatására károsodik. Jelenleg ez utóbbi mechanizmust tekintik a jelentősebbnek. A károsodott DNS később, gyakran csak néhány további osztódás után a sejt pusztulását okozhatja. Ízületi sugárkezelés sugárzás sejtmembránokra való hatása is hozzájárul a sejt károsodásához.

A sugárterápia formái

A gyorsan osztódó sejtek érzékenyebbek a sugárhatásra és a DNS-károsodásra. Ezért használható fel az ionizáló sugárzás daganatok kezelésére.

  1. Szimpatika – Megoldás a sugárkezelés következményeire
  2. Elérhetőség Sugárterápia fekvő osztály A sugárterápia szakrendeléseken a komplex onkológiai ellátás keretében külső vagy belső sugárkezelésre irányított betegek felvétele, vizsgálata, a kezeléshez szükséges előkészítése történik meg.
  3. Digitális terápia: új lehetőség a daganatos betegek gyógyításában A sugárterápia valóban kevésbé káros, mint a kemoterápia?
  4. Artrózis ágyéki gerinc kezelés
  5. Mit kell tudni a sugárterápiáról?
  6. Hipertermia a rákkezelésben A rákellenes küzdelem három legfontosabb eszköze a sebészeti beavatkozás a tumorsejtek eltávolítása érdekében, valamint a kemo- és sugárterápia.

Ez az oka annak is, hogy a szervezet normálisan is gyorsabban osztódó sejtjei pl. A károsodott DNS-t a sejt javító mechanizmusai megpróbálják helyreállítani. E javító mechanizmusok a daganatos sejtek esetében gyakran rosszabbul működnek, mint az egészséges sejtekben.