Derékfájósoknak gyakorlatok

Torna derékfájásra

A derékfájás tornáiról általában A derékfájás- ágyéki lumbális tornákról általában Egy aktuális gerincfájdalom megszüntethető akár egyszeri műfogásos kezeléssel. Azonban a gerinc gyógyítása visszatérő panaszok esetén perspektivikusan nem képzelhető el, rendszeresen végzett tornagyakorlatok nélkül.

hogyan gyógyítható az ízületek és az ízületi gyulladás

Az interneten található és a személyi edzők többsége által végeztetett gyakorlatok többsége nem betegeknek, elsősorban nem derék torna derékfájásra való! Az ezernyi gyakorlat okoktól függetlenül vagy keverve található, számos inkább testedzés célú. El kell különíteni a gerinc fájósoknak javasolt tornagyakorlatokat a fittness világától.

A derék fájdalmak számos oka lehet, mindegyik kezelésében a tornagyakorlatoknak alapvető a szerepe.

A DERÉKFÁJÁS OKÁT KEZELJÜK, ÍGY A FÁJDALOM NEM TÉR VISSZA!

DE nem mindegy, hogy milyen elváltozás okozza a panaszokat, hogy éppen milyen szakaszban vagyunk, azaz milyen súlyosságú torna derékfájásra vannak. Az alábbiak csak a fő alapelvek. Vannak általános gerinctornák, de célszerűbb az egyéni okoknak, elváltozásoknak megfelelő gyakorlatokat végezni. Ezekre vonatkozó részletes javaslatokat lásd a Tornagyakorlatok címszó alatt. A tartás korrekciója. A gerinctorna a tartás ellenőrzésével, illetve a hibás tartás korrekciójával kezdődik.

a bokaízület helyreállítása sérülés után

Leggyakoribb a medence előredőlt helyzete, amely rendszerint az ágyéki gerinc hiper túlzott lordózisával homorú helyzetével kombinált. Ezekkel szokásosan együttjár a gyenge hasizom, rövidült derék-feszítő izom és csípő-horpaszizom-lásd lejjebb. A tartó izomzat funkciójának javítása. A gerincet legjobban egy árbócként képzelhetjük el, melyet 4 oldalról a feszítő kötelek tartanak meg.

A derékfájás tornáiról általában

Ezek az izmok, melyek genetikai szabály szerint görcsösségre, rövidülésre, vagy gyengülésre, megnyúlásra hajlamosak. A rövidülésre és gyengülésre hajlamos izmok csoportokban funkcióbeli párokat alkotnak, melyek un izomerő egyensúlyban vannak. A modern gyógytorna egyik fő célja ennek az egyensúlynak a helyreállítása. A beszűkült mozgások fokozása. Ezek mozgás torna derékfájásra derékfájásra szolgáló gyakorlatok bőven találhatók az interneten.

A gerinc nyújtása. A gerinc hosszanti nyújtására, azaz a csigolyák egymástól távolítására számos módszer ismeretes.

Gyógytorna derékfájás megszüntetésére

Lehet egyszerű nyújtó-gyakorlatokat alkalmazni, vannak eszközös, például korláton függeszkedés, vagy nyújtókészülék alkalmazása. Az izmok nyújtásával a csigolyák egymástól távolítása is történik. Az ágyéki gerinc derék nyújtására két fő irányzat módszere alkalmazott. Az előrehajlításos flexiós és a homorításos ez az torna derékfájásra McKenzie módszer.

8 gyakorlat derékfájás ellen a mindennapokra

A stabilizáló gyógytorna. A gerinc tornájának fő célja régebben a mozgásképesség fokozása volt, újabban a tartó funkció fokozása. Igaz ez a porckorongsérvesedésnél is! A gerinc tartó funkciójának javítása a gyengülésre hajlamos! Ez bonyolultabb, hosszabb ideig tartó és csak fokozatosan végezve eredményt hozó gyakorlatrendszer.

A legjobb gerinctorna derékfájdalomra

Torna derékfájásra nemigen hatásos és a gyógytornászok részéről is speciális hozzáállást, fokozatosság betartását igényeli. Gyakori, hogy a helyes elv hangoztatása ellenére valójában nem történik meg a szükséges gyakorlati végrehajtás. Nem azt az izmot működtetik, melyet kellene. Véleményem szerint a gerinc stabilitásában a mély gerinc izmokkal szemben a mély hasizmoknak van torna derékfájásra szerepe.

  1. Krónikus ízületi fájdalmak esetén
  2. Miután a túlterhelés jellemzően leginkább a nyaki, illetve az ágyéki területet érinti, általában a panaszok is itt kezdődnek.
  3. Derékfájást megszüntető gyakorlatok - EgészségKalauz
  4. Egyszerű gyakorlatok hátfájásra, derékfájásra | cseszlovak.hu

Lásd ott! Krónikus, visszatérő derékfájásnál első a rossz tartás korrekciója. Fel kell torna derékfájásra a rövidült és gyengült izmok állapotát! Fel kell mérni, hogy beszűkült mozgás vagy túlmozgékonyság van-e a csigolyák között!

izomfájdalom a vállízületekben

Ez határozza meg a kezelés irányát. A blokkolt gerincszakaszt bemozgatni, a túlmozgékonyat stabilizálni kell. Nyújtásra, csigolyák távolítására inkább az előre hajlításos gyakorlatokat javasolom, bár meg lehet próbálni a McKenzie szerinti homorításos gyakorlatokat is.

A gerinc nyújtás függőlegesen, vagy antigravitációsan fordított helyzetbenvagy vízszintesen. Copyright © Minden jog fenntartva.