A térdízület kopása: tünetek, kivizsgálás és kezelés

Latin térdízületek. Előzményeid

  • Megoldás az évek óta tartó térdfájdalomra!
  • Deformáló artrózis a térd gyógyszeres kezelés

Nem állunk messze a valóságtól, ha kijelentjük a sérülések tekintetében a térdízület az egyik legproblémásabb testrészünk. Életünk folyamán ritkán találkozhatunk olyan személlyel, aki ne bajlódott volna hosszabb-rövidebb ideig a térdével, ugyanis sokféle erőhatásnak van kitéve és a térdízület az emberi test legnagyobb és egyben legbonyolultabb felépítésű ízülete, ezért a vele előforduló problémák is sokszínűek lehetnek.

Porcleválás és térdműtét

Szerkezetét a combcsont femura térdkalács patella és a sípcsont tíbia találkozása alkotja. A térdízületet kívülről körkörös, úgynevezett kollaterális szalagok veszik körül, amelyek az oldalról érkező erőbehatásokkal szemben stabilizálják az ízületet.

A belső oldalszalag a térd kifelé való csavarodásától, a külső a térd befelé való rotációjától sérülhet meg.

Малкото Пони Момичетата от Екуестрия Кукли 2018 - Ревю

A térd legsérülékenyebb részei, a sokak által emlegetett keresztszalagok. Az összesen két darab szalag az ízületi tok belső részében található, ezek hivatottak összekötni a combcsontot a sípcsonttal. A hátulsó szalag ligamentum cruciatum posterius vaskosabb és erősebb, így sérülései is latin térdízületek, annál gyakrabban fordul elő az elülső keresztszalag ligamentum cruciatum anterius részleges vagy teljes szakadása.

ftl térd artrózisával

Ez latin térdízületek adódóan van így, hiszen vékonyabb és az erőhatásokkal szemben kevésbé ellenálló. Mind elöl, mind hátul a comb és sípcsont érintkező ízfelszínei között egy-egy ék alakú terület marad szabadon, amit a rostporcos, félhold alakú úgynevezett meniscusok töltenek ki.

a lábujj ízülete nem szűnik meg

Mindkét meniscus az ízületi tokhoz kapcsolódik. Alakjuk ék alakú, összetételük rugalmas, ezért a különféle mozgások során tökéletesen követik az ízületet alkotó szerkezeti egységeket. Az ízfelszínek belső oldalán helyezkedik el a mediális, a külső oldalon a laterális meniscus.

A térdízület kopása: tünetek, kivizsgálás és kezelés

A meniscus sérülések a térdízület hajlított és megterhelt állapotában fordulnak elő, legfőbb kiváltó okaik a térdet csavaró, úgynevezett torziós erőbehatások. Ahogy az alábbi kép is mutatja a meniscusok vérellátása a szervet többi porcszövetéhez hasonlóan gyenge, csak a külső perem vérellátása biztosított.

fűszerek az ízületek kezelésében

A belső részek szakadása majdnem minden esetben műtéti megoldást igényel, mivel gyógyhajlama nem megfelelő. A térdízületet mozgató legnagyobb izomköteg a négyfejű combizom m. Feladata a térdízület nyújtása extenziója. Az ín magába foglalja latin térdízületek térdkalácsot, amely megfelelő tapadófelületet biztosít az izomnak.

Működése egy csigához hasonlít, az erőátvitelben van szerepe. Az ízület hajlítását a kétfejű combizom m.

A térdízületi gyulladás típusai

A térdet számos további izom is stabilizálja, ezért szalagsérüléskor az izmok megfelelő edzésmódszerrel megerősítve képesek átvenni a szalagok stabilizáló funkcióját.

JPG A következő bejegyzéseinkben részletesen körbejárjuk a leggyakrabban előforduló térdsérüléseket, azok lehetséges terápiáját és rehabilitációját az orvostudomány jelenlegi állása szerint. Felhasznált irodalom Putz, R.

Medicina Könyvkiadó Zrt. Szentágothai J. Írta: Szalai Bence és Vajgely Tamás.