Epevezeték

Közös epe

  • Epetükrözés endoscopos retrograd cholangio-pancreatographia, endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia, ERCP Az endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia epetükrözés, ERCP a gasztroenterológia speciális endoszkópos és radiológiai módszere az epeutak és a hasnyálmirigy betegségek vizsgálatára, illetve kezelésére.
  • Plósz János, gasztroenterológus A cholecystitis az epehólyag falának heveny gyulladása, mely általában epekövesség talaján alakul ki.
  • Я решила ее издать.
  •  Она сказала, колымагой.
  •  Конечно.

Címlap Epekövek a közös epevezetékben 26 Az epekő-betegség, az esetek döntő többségében, tünetmentes, véletlenszerűen ismerik föl egyéb okból végzett ultrahang, vagy műtét során.

Sokszor csak akkor fedezik föl, ha valamilyen tünet vagy szövődmény az epekő meglétét nyilvánvalóvá teszi.

Bejelentkezés Epe bántalmak, epepangáspuffadás Az epekövesség az epe leggyakoribb betegsége.

Az közös epe kivezető csöve a közös elvezető csatornába nyílik, amelyen keresztül az epe a nyombélbe ürül. Az epehólyag elzáródása epegörcsbennyilvánul meg.

közös epe ízületek a mirigyekből fájnak

Legjellemzőbb tünete a heves, görcsös jellegű, jobb bordaív alatti fájdalom, mely főként a jobb váll irányába sugárzik. A fájdalom percekkel az étkezés után jelentkezik, zsíros, nehéz ételek válthatják ki.

A fájdalom lehet tompa vagy éles, késszúrásszerű is. A görcsök ismétlődnek.

közös epe akut rheumatoid arthritis ellátási terv

Ha az el nem folyt epe elfertőződik, heveny epehólyag-gyulladás cholecystitis acuta alakul ki. Ilyenkor a fájdalomhoz magas láz és sárgaság is társul. A közös elvezető csatorna elzáródása sárgaságban nyilvánul meg.

közös epe gyulladt könyök kezelése

Ha a pangó epe elfertőződik, epeelvezetőcső-gyulladás cholangitis alakul ki, mely minden esetben kórházi ellátást igénylő, életveszélyes állapot. Ha a kő bekerül a hasnyálmirigy közös epe csövébe, heveny hasnyálmirigy-gyulladás pancreatitis acuta jön létre, mely szintén életveszélyes betegség.

közös epe boka ligamentumok helyreállítása

Az epeutak elzáródása esetén a vizelet sötét színűvé válik, a széklet pedig agyagszürke lesz. Először a szem ideghártyáján, majd a bőrfelület többi része sárga elszíneződést mutat icterus. Gyakori társuló tünet a hányinger, hányás, belekben a gázok felszaporodása meteorizmus.

közös epe hajlított ízületi fájdalom hajlítás közben

Megoldása kórházi körülmények között ERCP vizsgálattal lehetséges. Ez egy endoscopos száloptikás, oldalra tekintő duodenoscop viszgálat, mely röntgen alatt történik, az endoscopon át vezethető műszer felkeresi az epeút patkóbélbe ürülő nyílását Vater papillaamelyen át bejutva egy esernyőhöz hasonló műszerrel az epeútból az epekő kihúzható, ezáltal az elzáródást megszüntetik.

Epekövek a közös epevezetékben ( 26 ) | Dr. Varga Patrícia

Nagy kövek esetén lehetőség van azok öszetörésére, illetve egy kis műanyag csövecskét bennhagyva az epeútba azon keresztül az epe tud ürülni. Alapvetően az epekövek vagy cholesterin- vagy pigment bilirubin - kövek.

A bilirubin-kövek ritkábbak, előfordulásuk vérképzőszervi betegségekben,  alkoholos májzsugorban; epeúti fertőzések után valószínűbb.

Ugyanez vonatkozik a kideríthetetlen okból fellépő ortopédiai panaszokra. Ha már fény derült rá, akkor viszont az okot hatásosan lehet kezelni. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy valakit tisztázatlan eredetű gyomor- és bélpanaszok gyötörnek, a legkülönfélébb vizsgálatok azonban csak enyhe elváltozásokat mutatnak.