Csípőfájdalom 17 oka, 7 tünete, 4 kezelési módja [teljes útmutató]

Fájó combfájdalom, A leggyakoribb okok

Tartalom

  Ez is egy alagút szindróma, mely az alsó végtagon a piriformis alagút szindróma után a második leggyakoribb előfordulási kórkép.

  Meralgia latin-görög eredetű szómagyar jelentése combfájdalom, meralgia paraesthetica paresztetika jelentése pedig neuralgiás combfájdalom. Ez is egy alagút szindróma, mely az alsó végtagon a piriformis alagút szindróma után a második leggyakoribb előfordulási kórkép. Lényege, hogy a comb külső részét ellátó bőrideg — a nervus cutaneus femoris lateralis — a csípőizom musculus iliacus fasciájának — bőnyéjének a kettőzete által létrehozott kötőszövetes alagútban, vagy a lágyéki szalagot — a ligamentum inguinálét — átfúró alagútban nyomás alá kerül.

  Az ideg az alagút elhagyása után két ágra oszlik, egy erősebb elülső ágra, amely a comb bőrét, és egy vékonyabb hátulsó ágra, amely a fartájék bőrét látja fájó combfájdalom. A kórkép fő jellegzetessége, hogy állva odakap a Beteg, és mutatja a fájó területet A kórkép fő jellegzetessége, hogy állva odakap a Beteg, és mutatja a fájó combfájdalom területet … Meralgia latin-görög eredetű szómagyar jelentése combfájdalom, meralgia paraesthetica paresztetika jelentése pedig neuralgiás combfájdalom.

  a csigolyák együttes ízülete 2 fokkal

  A medence és lágyék felől mélyen az ideg lefutása A medence és lágyék felől mélyen az ideg lefutása Az ideg lefutása felületesen a comb külső felszínén Az ideg lefutása felületesen a comb külső felszínén Tünetek: a comb külső területén fellépő érzészavar, zsibbadás, égő fájdalom, általában egyoldali panasz, huzamosabb állás, járás után felerősödik a fájdalom, a panaszok éjszaka, hanyatt fekve kinyújtott lábbal fokozódhatnak, előfordul az ideg hátulsó ágának károsodása esetén, a fartájékon jelentkező tompa, bizonytalan fájdalom, mely főleg lépcsőn járáskor jelentkezik.

  Fájó combfájdalom motoros balesetnél fájó combfájdalom biztonsági öv okozta sérülés, feszes öltözködés fűző, feszes nadrágok, gipszkorzetta medencében kialakuló térfoglaló folyamatok fájó combfájdalom, pszoasz-tályog, a hasi aorta aneurysmája — tágulataLII-LIII —as porckorongsérv, hasi műtétek lágyéksérv eltávolítás, vakbélműtét, alsó laparotomia közben is sérülhet az ideg, alsó végtag hosszkülönbsége, statikai okok — hosszas állás, kihúzott felső testtel — a hasizmok tónusfokozódása miatt.

  Rizikófaktorok: túlsúly a túlsúly növelheti az idegre ható nyomástterhesség fokozott nyomás, teher az ágyéki régióbandiabetes, kor év között a leggyakoribb.

  a csípő izmainak gyulladása

  Tesztek és diagnózis: legtöbbször a kórtörténet alapján, specifikus fájdalmas, zsibbadó területre tenyerét, ált. Terápia: az oki tényező, — az idegre nehezedő nyomás megszüntetése, lazább fájó combfájdalom, testsúlycsökkentés, terhesség esetén vízhajtó, de a szülés után ált a panaszok megszűnnek, gyógyszeres fájdalomcsillapítás: nem szteroid gyulladáscsökkentők, triciklikus antidepresszánsok, lokális szteroidos-analgetikus blokád az alagútba adva, ha a konzervatív kezelés eredménytelen, és a tünetek régóta fennállnak, jön szóba a neurolysis az ideg sebészi felszabadítása.

  Páll Zoltán Létrehozva: Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leggyakoribb okokról beszélt és a mozgásszervi eredetű panaszok kezelésére tett javaslatokat. A leggyakoribb okok A belső combban jelentkező fájdalom általában kétféleképpen írható le: tompa sajgásként és éles fájdalomként. A sérülés következtében a fájdalmon kívül jelentkezhet lágyéktáji duzzanat, esetleg reccsenő hang is hallható.

  A kórképet elsősorban gerinc eredetű ideggyulladástól, csípő- és kismedencei folyamatoktól kell elkülöníteni, mely igen fájó combfájdalom antibiotikus ízületi fájdalom okozhat.

  A makacs, égő-zsibbadó combfájdalom esetén, különösen az említett rizikótényezők meglétekor, a felesleges diagnosztikus körök elvégzése előtt mindig kell gondolnunk a fent bemutatott kórképre, melyen sokszor öngyógyítással is sokat segíthetünk, illetve a probléma megelőzhető.

  a vállízület degeneratív betegségei

  Fénykép: Égő combfájdalom meralgia paraesthetica Mind az alsó, mind a felső végtagi gerincbetegségek tünettanát utánzó leggyakoribb fájó combfájdalom problémát jelentő kórformákról, piriformis alagút- szindróma, carpális -alagút szindróma már írtunk honlapunkon, s folytatjuk a sort egy másik lényeges, de fájó combfájdalom nem diagnosztizált kórképpel, a meralgia paraestheticával neuralgiás, fájdalmas comb. Okok: nehéz, eszköztartó öv viselése, motoros balesetnél a biztonsági öv okozta sérülés, feszes öltözködés fűző, feszes nadrágok, gipszkorzetta medencében kialakuló térfoglaló folyamatok tumorok, pszoasz-tályog, a hasi aorta aneurysmája — tágulataLII-LIII —as porckorongsérv, csípőízület körüli műtétek után, hasi műtétek lágyéksérv eltávolítás, vakbélműtét, alsó laparotomia közben is sérülhet az ideg, fájó combfájdalom végtag fájó combfájdalom, statikai okok — hosszas állás, kihúzott felső testtel — a hasizmok tónusfokozódása miatt.